pondelok 31. januára 2011

Ústavné práva v praxi

Ústavný Súd SR vyhlásil nesúlad Ústavy SR zo zákonom o vyvlastnení pozemkov vo verejnom záujme. Je to síce pekné a v poriadku, ale je tu ešte oveľa početnejšia skupina občanov, ktorí nemajú zabezpečené plnenie nárokov v praxi. Ide najmä o majiteľov poľnohospodárskej pôdy, ktorí od jej užívateľov nedostávajú nájomné, alebo ak ho dostávajú, tak je v neprimerane nízkej výške. Tak isto pre nájomcov je omnoho výhodnejšie pôdu prenajímať za smiešne ceny ako ju kupovať. Riešenie tohto problému sľúbil pred voľbami Ľudovít Kaník, po voľbách na tento prísľub zabudol. 
Jeden príklad za všetky: V lete v roku 2010 po troch rokoch užívania pôdy mi poslala firma CO.BE.R spol. s r. o. majiteľa Diega Rodu, nájomnú zmluvu (DRUHÝ NÁJOMCA NEPOSLAL ANI TÚ), s ponukou odkúpenia týchto pozemkov. V novembri 2010 bola podpísaná aj kúpno-predajná zmluva. Napriek tomu doteraz a aj napriek prísľubom zástupkyne firmy Ivety Štefankovej nemám uhradené ani príslušné nájomné ani kúpnu cenu. Iveta Štefanková celý čas kedy som žiadal plnenie právoplatných zmlúv, vyžadovala trpezlivosť a dávala najavo, že ju obťažuje moje naliehanie na plnenie právoplatných zmlúv, ktoré podpísala firma CO.BE.R ktorú zastupuje. Raz neboli peniaze, raz konateľ na vine - pričom firma CO.BE.R poberala vysoké dotácie, statisícové obraty, takže silne pochybujem, žeby nemali cca 500 € na plnenie toho k čomu sa zmluvne zaviazali. Takže zo svojho majetku namiesto prospechu mám stres, som nútený postupovať súdnou cestou a vynakladať ďalšie úsilie a financie na vymáhanie zákonných nárokov. To všetko iba preto, že vlastníci ťahajú za kratší koniec a stačí zaťaženosť jednej úradníčky firmy. Takých a ešte horších prípadov je oveľa viac, preto by parlament mal nastaviť také podmienky aby vlastníci pozemkov mali rovnako zabezpečené podmienky na nakladanie zo svojím majetkom. Stačí jednoduchý zákon ktorý by upravoval podmienky na priznanie dotácií. 

1 komentár:

  1. Dnes my táto osoba volala,zrazu poprela svoje tvrdenia, údajne zmluva je nepravoplatná,lebo bola v nej formulacia že sa uhradi pri podpise kúpna cena,aj keby to bola pravda,tak potom neviem k čomu bolo dobré podpisovat a vystavovat takú zmluvu,ked zaujemca nemá važný zaujem o jej plnenie,načo potom zastupkyna firmy Co.be.r,celý čas zavádza a stresuje zdravotne postihnutého človeka, nejakými nejasnýmy prislubmy, načo klame a stresuje-stačilo priamo povedat že plnenie zmluvy nemusí nikdy nastat.A vrcholom bolo ked pani Štefankova poprela existenciu najomnej zmluvy, ktorú sama zasielala-takže pozor,lebo nikdy neviete kto kedy sa naštve a ako vam poškodi.

    OdpovedaťOdstrániť