pondelok 22. februára 2010

Analýza programu SaS a R. Sulíka

1/ Strana SaS presadzuje zníženie odvodov, to znamená keďže sociálne a dôchodkové poistenie je v mínuse , že sa zhorší kvalita zdravotnej starostlivosti, zdravotné postihnutý a chorý občania si budú viac doplácať za lieky a zdravotné výkony. A dôchodky sa prestanú zvyšovať 
2/ Strana SaS a Sulík presadzujú zrušenie minimálnej mzdy, čo fakticky znamená, že zamestnanci budú v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou a v časoch krízi fakticky platovo vydierať zamestnancov (tak napr. povedia buď budete robiť za 200 eur mesačne alebo vás vykopneme z roboty)
3/ SaS chce predĺžiť skúšobnú dobu na 6 mesiacov a to z 3 mesiacov, čo znamená predĺženie šikany a zneužívania zamestnancov (teraz poznáme mnoho prípadov keď podnikatelia striedajú zamestnancov ako ponožky, spôsobom po použití zahodiť)
4/ SaS chce zrušiť hranicu odchodu do dôchodku čo je prakticky dosť nepredstaviteľné a je za tým maskovaný zámer predĺžiť odchod veku do dôchodku minimálne na 67 rokov u mužov aj žien. 

5/ SaS a Sulík takisto chcú zrušit mnohé sociálne dávky a štipendia, zružiť nemocenské pre zamestnancov, zaviesť poplatky za vysoké školy a odbúrať práva zamestnancov
6/ Jedine Romom chce SaS ponechat socialné davky a pridat nové

SaS a Sulík je podobne ako predtým strana Občianského porozumenia, potom aliancia nového občana jednorázovým nástrojom agresívných podnikateľských skupín, ktorý nepoznajú hranicu rozumných spoločenských kompromisov a sú zaslepený bezhraničnou chamtivosťou. Dzurindova vládna radikálne znížila dane a o niečo znížila aj odovody na priemernú úroveň EÚ a tým aj podnikatelia majú slušnú mieru ziskovosti primeranú segmentu v ktorom podnikajú. Problémy, ktoré je treba riešiť je vymáhatelnosť práva, zníženie byrokracie a jej nákladov, ešte je možnosť zrušiť odvod na fond zamestnanosti, ale všetky iné opatrenia idú na úkor iných skupín občanov. Sulík a spol, ale nepumpujú také financie do politickej strany SaS preto aby pomohli celospoločenskému blahu, ale investujú vo viere, že každé investované euro si cez vlastné záujmy 10 násobne vrátia. SaS kritizuje Dzurindu za financovanie SDKú a hovorí o novej politickej kultúre, ale takisto argumentoval naposledy Pavol Rusko a áno a tiež financoval údajne hlavne sám áno a vieme dobre ako to skončilo. SDKú a M. Dzurinda ostro bojoval proti mečiarizmu a potom proti Ficovi napriek rizikám a cene ktorou za to SDKú platí. Dzurinda nerobil kompromisi a aj napriek chybám a omylom jeho vláda dosiahla úspechy. Sulík a SaS deklarujú záujem o spoluprácu s pravicovými stranami a pritom sa priživuje na špine, ktorú hádže Fico na SDKú. Preto každý pravicový volič by mal zvážiť kto sa osvedčil a kto je schopný zvládnuť vedenie krajiny.

A už len perličky na zaver SaS che aby sa beztrestne predavala a uživala droga marihuana,aby bola cirkev odlučena od štatu a aby homosexuali mali možnost uzatvarat sobaše,adoptovat si deti a mali špecialné prispevky a výhody.

4 komentáre:

  1. Je mi smutno z toho, ako niekto dokaze klamat a manipulovat. Skusme si prebrat jednotlive body postupne:

    1) Odvody dnes mame na Slovensku najvyssie v Europe. To je znacnou prekazkou zamestnanosti. Zial, odvody v plnej vyske dnes platia iba zamestnanci a podnikatelia-zivnostnici. Ti ostatni (ako napriklad financni zraloci z J&T) neplatia takmer nic, vdaka roznym vynimkam v zakonoch. Ak dojde k zmene odvodoveho systemu aky navrhuje Sulik, znizi sa sadzba odvodov na tretinu, ale kedze sa podstatne zvysi pocet ludi, ktorych sa odvody budu tykat, celkova vybrata suma s a v podstate nezmeni.

    2) Minimalna mzda je rozsirena rozpravka. Kde je ale pravda? V skutocnosti sa minimalna mzda najviac tyka tych najchudobnejsich bez kvalifikacie. Podnikatel nie je socialny ustav, takze ak ti chce dat mzdu 300€ na ruku, stojis ho v skutocnosti vratane dani a odvodov 450€. Ak stat rozkaze, ze min. mzda ma byt trebars 400€, celkove naklady na tvoje prac. miesto vzrastu na 600€. A to moze byt dovod, preco zamestnavatel radsej tvoje miesto zrusi a kupi stroj co ta nahradi. A teraz co? Je lepsie brat plat 300€, alebo socialku s podporou 200 ???

    3) Ono je to zlozitejsie. Zial, cim viac stat chrani zamestnancov, tym viac im zaroven brani zamestnat sa. Zial, na 1 zamestnavatela, ktory nehanebne zneuziva system a "strieda zamestnancov ako ponozky" pripada 10 zamestnancov, ktori si myslia ze zamestnavatel je dojna krava a namiesto prace za ktoru su plateni okradaju zamestnavatela, fusuju sukromne ksefty na jeho zariadeni a inak sabotuju vyrobu. Cim menej pruzny je zakonnik prace, tym viac problemov nastane.

    Celkovo je na Slovensku rozsireny fantazmagoricky nazor, ze zamestnavatel je povinny vytvorit pracovne miesta a zamestnavat ludi. Nie je to pravda. Existuje nieco ako TRH prace, kde zamestnanec ponuka svoju pracovnu silu a zamestnavatel hlada pracovnikov a ponuka mzdu. Nikto vas nenuti robit za min. plat. Rovnako nikto vas nenuti otrocit zamestnavatelovi pocas skusobnej doby. Ak si myslim, ze moja praca ma cenu 1500€ mesacne, tak proste zamestnavatela co mi ponukne 500€ poslem do prec a nebudem pre neho "otrocit". Ak najde niekoho, co mu tu pracu bude robit za 400, tak moje ocakavania boli proste nerealne, ak nikoho nenajde, ponukne mi mozno 1600.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. 4) Prosim, precitajte si nieco o odvodovom bonuse, trebars tu: http://web.sulik.sk/index.php?section=6

    Ja viem, ze je to mozno pre niekoho nepochopitelne, ale pointa je v podstate v tom, ze ak mate na dochodok nasetrene "dost" trebars v 58 rokoch, kludne na dochodok chodte. Nemusite cakat na 64 rokov...

    ad 5,6) pre boha, nehlasajte bludy, skuste sa zamysliet trebars nad tymito vecami http://www.120napadov.sk/


    Napadate Sulika, ale nevidite, ze Fico je v skutocnosti babkou v rukach J&T, Sirokeho a dalsich financnych skupin. Ze na jednej strane klame a zavadza o tom, aky je socialny a na strane druhej rozdava MILIARDY, ktore budu platit este nase deti financnym zralokom. Vezmite si myto. Dopravcovia platia za jazdy po Slovensku 4 KRAT VIAC ako predtym, ale Narodna Dialnicna dostane za rok 2010 POLOVICU toho, co dostala z dialnicnych nalepiek. Socialna politika v praxi...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. 1 Treba dôkaz že máme najvyššie odvody v Europe,ak áno,prečo potom máme nízke dôchodky a mizernú zdravotnú starostlivosť?
    2/Min.mzdu ma mnoho krajin,podnikateĺ nie je soc.ústav,ale plati to aj opačne,pričom ak niekto nie je schopný poskytnuť ani zakladnú mzdu,nech neberie zamestnancov,ja ked som na nich nemal,tak sme makali sami z manželkou na živnosti,furt platí alebo mám biznis kde mám započitané všetky náklady, včetne miezd a odstupného a potrebujem zamestnancov, alebo ho nemám a netreba my zamestnancov, práve hlupost je že kvôli niššej mzde a odvodom budem zamestnavat viac ludí,ak ich nepotrebujem,tak ich nezamestnám.
    3/Kolko podnikatelov neplatí mzdy,dane a odvody a dookla zakladajú a likvidujú zadlžené s.r.o?
    4/SúHLAS ZAKONIK PRáCE BY MAL OCHRANOVAT ZAMESTNANCA AJ PODNIKATELA,ALE podnikatel a zamestnavatel je stále silnejší ako zamestnanec,vynimky existuju ako všade

    OdpovedaťOdstrániť
  4. A trh prace nefunguje alebo je deformovaný.
    Nielen Fico je babkou,to sú v podstate všetky strany v parlamente aj mimo neho,bohužial na Slovensku rozhoduje skupina vplyvných podnikatelov.Kritizoval som aj Fica a jeho bandu.

    OdpovedaťOdstrániť